- У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав: частина 3, статті 11. Закону України «Про судоустрії і статус суддів» -

вівторок, 9 травня 2017 р.

Ніяких телефонних викликів! Тільки письмові повідомлення від слідчих!

Сьогодні є поширеною практикою, коли слідчий викликає на допит чи просто на «зустріч», щоб отримати ті чи інші пояснення, за допомогою телефону. Часто буває так, що це телефонне право – стає основним для слідчого і коли йому заманеться, тоді і викликає особу до себе.

З цього гачка потрібно зістрибувати, щоб не дозволяти слідчому маніпулювати вами, а інколи просто, щоб уникнути знущань.
Тому всі ваші спілкування рекомендується перевести із телефонних розмов на паперовий, документальний рівень. Тим більше, що законодавець Вам надає таке право. І що найважливіше, від документального повідомлення Ви отримаєте багато вигод та корисної інформації.
Найперша вигода тут є в тому, що слідчий зобов’язаний повідомити Вас заздалегідь, за 72 години, до бажаної дати зустрічі чи процесуальної дії;
Таке повідомлення повинно бути Вам вручено особисто під розпис. Тобто звичайною поштою надіслане повідомлення не вважається належним повідомленням.
У повідомленні про виклик обов’язково має бути наступна інформація:
·                     прізвище та посада слідчого, який здійснює повідомлення;
·                     адреса слідчого та номер телефону;
·                      П.І.П. особи, яка повідомляється (якщо це не ви – ви і не зобов’язані іти на виклик), та ваша адреса;
·                      найменування кримінального провадження, в рамках якого здійснюється повідомлення;
·                       процесуальний статус, в якому ви перебуваєте;
·                      дата, час та місце проведення процесуальної дії, про яку повідомляється;
·                       інформація про процесуальну дію, яка буде проведена;
·                       підпис слідчого, який здійснив виклик.

Це, безперечно, інформація, яка  дуже потрібна для подальшого ведення захисту.
Виникає також логічне запитання – а як же перейти на письмовий метод спілкування зі слідчим? Відповідь буде достатньо простою – попросіть слідчого надалі Вам не телефонувати, а всі виклики здійснювати письмово. І перестаньте відповідати на телефонні дзвінки слідчого. Це не ваш обов’язок!
А у разі складності кримінального провадження, обов’язково, залучіть адвоката до справи, щоб можна було ефективно побудувати лінію вашого захисту.

Автор консультації: адвокат Сергій Гула

Немає коментарів:

Дописати коментар

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -