- У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав: частина 3, статті 11. Закону України «Про судоустрії і статус суддів» -

четвер, 6 липня 2017 р.

Заява в поліцію чи прокуратуру про злочин. Зразки

Якщо вам стало відомо, що проти вас готується злочин чи його вже було скоєно, то у першу чергу вам необхідно звертатись з відповідною ЗАЯВОЮ до поліції чи прокуратури. В даній статті ми розглянемо як правильно подати заяву про злочин в поліцію чи прокурату.

Доречно зауважити, у зв’язку з прийняттям ЗУ «Про національну поліцію» від 02.07.15 р.,  втратив чинність ЗУ «Про міліцію».
Крім того, Постановою КМУ від 16.09.15 р. №730 було ліквідовано міліцію, тепер необхідно замість міліції звертатись до поліції.
Відповідно до ст. 1 ЗУ «Про національну поліцію», національна поліція України (далі — поліція) — це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Згідно до п.5. ч.1 ст. 23 ЗУ «Про національну поліцію», поліція відповідно до покладених на неї завдань зокрема здійснює своєчасне реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події. Таким чином, функції міліції відтепер виконує поліція, в порядку передбаченому  Законом.

Порядок подання заяви в прокуратуру чи поліцію.
Порядок подання заяви в прокуратуру чи поліцію регулюється зокрема Кримінальним процесуальним кодексом України.
Відповідно до ч.1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.
Відповідно до ч.4. ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.
Таким чином, необхідною передумовою захисту ваших прав прокуратурою чи поліцією є написання заяви, її подання та реєстрація у відповідному органі.

Читайте також: Зразки правових документів України

 

На практиці дуже часто трапляються випадки коли поліція чи прокуратура не вносить відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, навіть не зважаючи на те, що злочин дійсно був скоєний, а заява яку було подано обґрунтована та має всі необхідні докази. Таке невнесення виражається у формі листа-відповіді в якому вам МВС чи прокуратура дає просту відписку про те, що не вбачає кримінального правопорушення у викладених обставинах. В такому випадку у десятиденний строк вам необхідно звертатись до місцевого суду з скаргою на бездіяльність слідчого чи прокурора в порядку передбаченому ст. 306 КПК України.
Куди звертатись, в поліцію чи прокуратуру?
Відповідно до ч.1 ст. 216 КПК України, слідчі органів Національної поліції здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених законом України про кримінальну відповідальність, крім тих, які віднесені до підслідності інших органів досудового розслідування.
Також, досудове розслідування здійснює СБУ, прокуратура та інші органи передбачені ст. 216 КПУ України. Проте більшу частину всіх злочинів розслідують все ж таки  слідчі органи МВС.
Слід пам’ятати, у відповідності ст. 214 КПК ані слідчий МВС, ані прокурор не мають права відмовити вам у прийнятті заяви про злочин. Тому ви можете звертатись туди, куди вважаєте за потрібне, а у випадку необхідності зазначені органи на підставі ст. 216 КПК України вже передадуть справу до належного органу.
Як правильно написати заву в прокуратуру чи поліцію?
Законом прямо не встановлено форму та зміст заяви до поліцію чи прокуратури. Проте необхідно пам’ятати, що від повноти та обґрунтованості заяви значною мірою буде залежати чи будуть внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, чи ні.
Визначає які саме відомості вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань ч.5. ст. 214 КПК України, на них і потрібно орієнтуватись при складанні заяви.

У зв’язку з вищевикладеним, у заяві необхідно вказати наступні відомості:
  • назва органу до якого ви звертаєтесь;
  • прізвище, ім’я, по батькові (найменування) потерпілого або заявника, номер телефону;
  • короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення;
  • попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;
  • докази, що підтверджують викладені у заяві обставини;
  • дата та підпис.

 

Заяви до поліції та прокуратури

Інформацію стосовно того як написати заяву в поліцію чи прокуратуру ви можете знайти — ТУТ.
 Заяви в поліцію
Заяви в прокуратуру


3 коментарі:

  1. Прокурора має ті самі повноваження у випадку прийняття та реєстрацію заяви про злочин. Прокурора немає повноваження до внесення відомостей про злочин в ЄРДР перенаправляти матеріали заяви до органів поліції, тим більше їх досліджувати. Прорушення прокурорами вимог чинного законодавства - особливо часто ст.214 КПК України, тягне за собою адміністративну чи/або кримінальну - ст.365 КК України, відповідальність.

    ВідповістиВидалити
  2. Здравствуйте!

    Скажите пожалуйста, как я могу проверить лицензию у этого охранного агентства: http://www.orlan.kiev.ua/ ? Может быть Вы можите мне подсказать как сделать так что бы быть в полной мере уверенным в профессионализме данной фирмы? Я хочу знать юридическую составляющию данного вопроса. Спасибо за внимание! Жду Вашего ответа!

    ВідповістиВидалити
  3. Добрий день. Скажіть будь-ласка, чи моду я звернутися да Вас , якщо мене переслідує людина, не одноразово погрожував мені вбивством , а також систематично штовхав, принижував мене, не цензурно обзиває, залякує, контролює. Людину цю я знаю. Його ім’я Небор Тарас Миколайович . Прошу Вас вжити всі належних заходів для припинення вчинення щодо мене цих дій

    ВідповістиВидалити

- Юридична особа публічного права створюється розпорядчим актом Президента України, органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування. Стаття 81. Цивільного кодексу України -